Werkwijze

Kwekerij

De basis voor een mooie tulp van goede kwaliteit wordt gelegd bij het kweken van de bloembol. Onze tulpenbollen telen we in verschillende gebieden in Nederland. Dat zijn de Wieringermeerpolder, de Noordoostpolder, de Flevopolder, Zeeuws-Vlaanderen en Groningen. Het planten van de bollen gebeurt in de maanden oktober en november.

Een deel van onze bollen wordt onder folie geteeld. Van deze bollen kunnen dan in de kas eerder bloemen in bloei getrokken worden. Bijna alle bollen die we zelf telen zijn bestemd voor onze eigen broeierij.

In het voorjaar wordt er geselecteerd, beregend en gekopt. Vervolgens worden de bollen in juni en juli gerooid waarna ze worden gezeefd of gespoeld, gedroogd, gesorteerd en uiteindelijk opgeslagen in de cel. Benieuwd hoe het zeven van bollen in zijn werk gaat? Klik dan op onderstaand filmpje.


Broeierij

Na het pellen krijgen de bollen een temperatuurbehandeling volgens een strak schema. Zo worden de bollen geprepareerd om in de gewenste periodes te groeien.

Vanaf ongeveer half oktober, begin november worden de bollen geplant op kunststof kratten met een soort spijkerbedje. Vervolgens gaan deze een speciale hal in om te wortelen. In die hal worden de tulpen in meerdere lagen boven elkaar gebroeid. Zo maken we een efficiënt gebruik van de ruimte en wordt er vooral zuinig omgegaan met energie.

Na 2 à 3 weken worden de kratten met bollen in de kas geplaatst, zodat er na een maand een mooie bloem op zit. Het broeien van de tulpen in de kas gebeurt vanaf december tot en met half juni. Dit gebeurt op een systeem met stilstaand water en op een eb-en-vloed systeem.

Als de bloemen de gewenste lengte en gewicht hebben, worden de bloemen geplukt, gebost en op karren in de koeling gezet. Uiteindelijk vinden de bloemen via het verpakkingsbedrijf hun weg naar de supermarkten.

Zoals gezegd worden de bollen gebroeid op water. Daardoor zijn ze 'schoon' wat de bollen en bloemen ook geschikt maakt voor verre en moeilijke afzetmarkten zoals Japan en Amerika waar men schone bloemen eist in verband met de fytosanitaire voorschriften. Bovendien heeft het broeien op water als voordeel dat de kwaliteit geoptimaliseerd kan worden en de tulpen zich sneller laten verwerken met behoud van kwaliteit.

Verticale bloementeelt

In 2011 zijn we gestart met verticale bloementeelt. Daarmee waren we een van de eerste tulpenkwekers in Nederland die overging op grootschalige 'interne uitbreiding' met meerlaagsteelt. In deze meerlaags oppervlakte van 3000 m2 worden de tulpen vanaf het eerste begin gebroeid in vierlaags containers met een eb-en-vloed-systeem. De tulpen blijven de eerste paar dagen in het donker om te ontkiemen, voordat de LED-belichting wordt ingezet.

Met het LED-belichtingssysteem kunnen we het spectrum en de intensiteit van het LED-licht afstemmen. Zo kunnen we sturen op specifieke groei-eigenschappen van de bloemen. Hiermee hebben we de flexibiliteit om het lichtrecept aan te passen gedurende de groeicyclus van de tulpen om tot de perfecte groeibehoeften van de tulpen te komen.